PRIVATITZACIÓ PARK GÜELL
La gallina dels ous d’or

Privatització del Park Güell

Ja ha passat més d’un any i mig de la tancada del Park Güell. De parc públic de lliure accés, a parc privatitzat on hi campen empreses privades fent el seu negoci (Barna Porters, FCC i les ETT’s que contracten els joves amb armilles blaves).

Va costar 2,2 milions de diners públics tancar-lo (tanques, seguretat, màquines de tiquets, etc.) i en canvi, no donen cap xifra dels beneficis que genera. Cada entrada val 8 euros i entren 400 persones cada mitja hora. Una veritable màquina de fer diners per uns, i un espai tancat per nosaltres.

L’ajuntament diu que l’entrada és gratuïta per les barcelonins/es. La realitat, però, és un seguit de trabes burocràtiques incomnprensibles i ab¬surdes (desplaçar-se a les oficines a la Pl. St Miquel, registrar l’empremta dactilar, esperar una semana a tenir el carnet) que ni tan sols garanteixen l’entrada, ja que hi ha un límit de 100 entrades gratuïtes per dia.

L’ajuntament gestiona el parc a través de B:SM, que alhora externalitza tots els seveis a empreses privades. Anti¬gament, la Guàrdia Urbana s’ocupa¬va de la vigilància del parc. Ara, ho fa l’empresa privada Barna Porters. També FCC ha entrat per endur-se part del pastís ocupant-se de la neteja.
La privatització del Park Güell no és sinó un cas més dins d’una venda pla¬nificada de patrimoni i espai públic de la ciutat. Enormement lucratiu per empreses privades que es tradueix en precarització dels seus treballadors/es (els joves amb armilles blaves cobren menys de 4,70€ l’hora).

Un parc on antigament hi jugaven nens i nenes ara és ple de turistes que paguen. Sabem que els espais públics són nostres perquè bé els hem pagat! Només hi ha una manera de disfrutar-los: re¬cuperant-los.

 

Què és B:SM?B:SM
És una S.A. però de capital públic. És l’empresa segell del neoliberalisme. Gestiona des de pàrkings a parcs, des del Zoo als cementiris. Privatitza tots els serveis que en depenen de la seva gestió: neteja, manteniment, contractació, etc. Tot externalit¬zat a empreses privades que sempre acaben sent d’amiguets d’algú de l’ajuntament. (Per ex. Els folletons del Park Güell els imprimeix VanguardGràfic, impremta d’on en Jordi Portabella, d’ERC, n’es el director.)
La versió política oficial diu que “tot es fa per garantir la viabi¬litat”, que “es licitarà la concessió mitjançant concurs”, però ja co¬neixem la història: quan costa diners tot es paga amb diners públics i quan ja genera beneficis sempre s’encarrega a una empresa i del concurs no en sabem res.
B:SM neix el 2002. Gestiona 40 pàrkings (gairebé 30.000 places), l’àrea verda d’aparcaments, el servei de grua, el Bicing i les estacions d’autobusos del Nord i Sant Andreu. Gestiona també l’Estadi Olímpic, el Palau Sant Jordi, el Barcelona Teatre Musical (BTM), el Parc del Fòrum i el Parc de Montjuïc, el Parc d’atraccions del Tibidabo, el Zoo. Actualment, l’ajuntament vol privatitzar 26 pàrkings (els que generen més beneficis) davant d’una forta oposició sindical