dia sense cotxes

Dia sense cotxes… però, amb busos!

Divendres 20 de setembre a les 18h al Mas Guinardó, diverses entitats repensem un barri més sostenible sense cotxes

Guinardó sense cotxes!

El proper divendres 20 de setembre a les 18h al Mas Guinardó, amb motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, el Casal surt al carrer per reivindicar el Dia sense Cotxes amb diverses activitats i jocs familiars per projectar un espai públic més diàfan i lliure de vehicles.

Hi haurà una rua de bicis i patinets que sortirà de davant del Poliesportiu (Telègraf/Juliol) i un concert de percussió de vehicles!

L’Assemblea hi serem per dir la nostra i fer que la gent digui la seva. Posarem una càmera a gravar perquè digueu què en penseu d’aquest dia…

Dia sense cotxes però, amb busos!

Ens adherim a la celebració del dia sense cotxes perquè volem una ciutat sense fum. No volem ser una de les 400 persones que moren cada any a Barcelona a causa de la contaminació. Ens agradaria celebrar també el dia sense creuers però, aquesta celebració l’Ajuntament encara no l’ha instaurada.

I ho tenim molt clar. Una ciutat sense cotxes només és possible amb una bona xarxa de transport públic. Per això, avui no reclamem només una ciutat sense cotxes, la reclamem sense cotxes però, amb busos! I aquí és on la cosa es torça una mica…

Ens van colar una Nova Xarxa de Busos, que no havia demanat ningú, assegurant-nos que faria les delícies de tothom. Però, el cas és que resulta estrany parlar amb algú que acostumi a fer servir l’autobús i que n’estigui content.

Problemes al Barri

La part alta (Nen de la Rutlla)

Ja sabem que el barri fa pujada. I també sabem que el 60% del veïnat és gent gran. Com s’explica per tant que abans de les «millores» al Nen de la Rutlla tinguéssim més autobusos que ara?

L’H6 (antic 74) que abans passava per l’Avinguda, ara ho fa per la Ronda amb una freqüència admirable. No ens el podrien tornar? O a males, no el podrien desdoblar: un per la Ronda i un altre per l’Avinguda, com ja fa a Fabra i Puig / 11 de Setembre?

La Pujada al Calvari

dia sense cotxes
El 39 donant una volteta i recollint alguna gent a Maragall amb l’Avinguda

És molta la gent que, quan arriba a la parada de metro Maragall (74msnm), espera al començament de l’Avinguda per arribar al Nen de la Rutlla (120msnm) i estalviar-se els 800m de distància amb un pendent del 5%. Abans, quan passaven 3 autobusos, no era tan problemàtic però, ara amb només el D40 (el més lent de Barcelona, segons del RACC), la cosa canvia.

Quasi sempre hi ha més de 15 persones esperant; a vegades han d’esperar més de 20 minuts; i a vegades, si va molt ple, ni tan sols s’atura a agafar a la gent. No podria el 39 donar una petita volteta i recollir-nos a unes quantes?

Un carrer semblant a la nostra avinguda podria ser el de Ganduxer, mateixa distancia i inclinació per salvar el tram que va des de la ronda General Mitre al Passeig de la Bonanova però, allà mai no s’acumula gent a la parada. Per què? Perquè hi passen 2 busos, el V11 i el 70, i el temps d’espera no passa de 6 minuts. Serà que al Passeig de la Bonanova hi ha moltes clíniques privades fent negocis i s’ha de mimar la clientela?

Parada del 117 a Garrotxa

dia sense cotxes
Parada addicional del 117 a Garrotxa per no haver de pujar les bosses de la compra a peu.

El pendent des de la plaça Maragall (60msnm) al Nen de la Rutlla (120msnm) és del 7% (uns 850m), i només es pot salvar amb el 117, que només passa cada 27/30 minuts. És força la gent que ha de baixar al Passeig a comprar, ja que el teixit comercial és més viu que no pas a l’Avinguda.

Però, el que costa d’entendre és que les dues parades més properes a la plaça Maragall són la de Torre Garcini (a 380m) i la del carrer Oblit (a 240m), que estan lluny i amb pendent, sobretot si anem carregades amb les bosses de la compra; mentre que al carrer Garrotxa, que està més en pla i proper a la plaça Maragall, no fa cap parada! No costaria gaire, no?

Qui va més ràpid?

Una de les suposades “millores” de la nova xarxa era que amb el traçat ortogonal, podríem anar des de qualsevol punt a qualsevol altre agafant com a màxim 2 busos. Podríem capgirar-ho i dir que ara, per anar d’un punt a un altre, el més probable és que haguem d’agafar com a mínim 2 busos.

Ara els busos van més ràpid, ja que circulen per vies més amples i ràpides. Però, és clar, si és quasi segur que hem de fer transbord, el temps que s’estalvia TMB ens el mengem les persones usuàries en temps d’espera i desplaçaments de parades.

Això, hi ha qui ho anomena retallades. I ens en dóna algunes dades:

  • Els treballadors del Bus de TMB del 2012 al 2017 s’han reduït en 119.
  • Les parades del Bus de TMB del 2012 al 2017 s’han reduït en 86.
  • El nombre màxim de cotxes en línia del 2012 al 2017 s’han reduït en 35.
  • El nombre de serveis totals del 2012 al 2014 es va reduir en 85.

I parlant de rapidesa, caldria tenir en compte el darrer estudi del RACC. Dos dels tres autobusos més lents de Barcelona passen per casa nostra.

dia sense cotxes

Però, no és només aquí, és a tota la ciutat. Sembla que queda clar que les expectatives de la Nova Xarxa no s’han assolit, i l’estudi fins i tot qüestiona que la xarxa pugui absorbir els usuaris que abandonin el cotxe al gener

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.