Entrevista amb l’AVV Font d’En Fargues

Parlem sobre tota la problemàtica que envolta els Tres Turons

És un matí assolellat quan arribo al Casal de la Font d’en Fargues, lloc emblemàtic del barri i on es troba la seu de l’Associació de Veïnes i Veïns de la Font d’en Fargues. La Montse Casellas, vocal d’espai públic i membre històrica de l’associació, m’espera asseguda a l’agradable bar del Casal. Primer de tot, li agraeixo que m’hagi dedicat una part del seu temps, i tot seguit entrem en matèria.

Encara que l’objectiu era parlar sobre tota la problemàtica que comporta els Tres Turons, decidim començar amb altres projectes en els quals s’hi està treballant a l’AVV de la Font d’en Fargues.
La plaça de la Font d’en Fargues és el cavall de batalla de l’associació. Hi estem treballant conjuntament amb els membres del camí Escolar: AVIPLAFF, Grup de veïns i veïnes de la part de dalt del Carmel, Escola Font d’en Fargues i EBM Tres Turons.

Quina és la situació actual? Tindrem font i “merendero” com quan érem petits?

Esperem que sí.
En aquest moment queda un solar que encara és privat. Tot i que el consistori hi ha consignat un milió d’euros, s’està a l’espera del preu que marqui el jutge.
Hi ha un avantprojecte fet i veiem que hi ha voluntat política per urbanitzar la zona. Ara fa pena.

Tant de bo. Era un espai del qual no només gaudia la gent de la Font d’en Fargues, sinó tots els veïns del voltant. I, canviant de tema, què em pots dir de la “Jungla”?

Buf. És un espai privat.

Es van desallotjar els okupes, els propietaris han netejat el terreny i sabem que han posat càmeres de vigilància.

L’espai té la qualificació d’equipament, oi? Poden fer un geriàtric, o …

Sí, sí. De moment no en sabem res més.  Esperem que si el tema es belluga se’ns avisi des del districte.

Anem amb els Tres Turons. Unes quantes associacions de veïns vau publicar una mena de contracomunicat al de la Plataforma. Qui va tenir la iniciativa del comunicat? D’on va sortir?

Va sortir d’una altra associació de veïnes… Deixa’m que miri uns papers…

Saps de quina?

És possible que vingui del Guinardó o de Can Baró,  en aquests correus ha de sortir… Doncs no, això és informació interna de la nostra pròpia associació.  No et puc assegurar qui ens l’ha enviat, ho hauria de preguntar a comunicació.

Aquest comunicat sembla escrit per Districte, utilitza…

M’estranya.  T’explico. El desembre del 2017 vàrem tenir una reunió amb representants de Parcs i Jardins i membres del districte, AVV Joan Maragall i AVV Font d’en Fargues.  Ens van explicar el que farien:
 – drenatge
–  contenció de terres
–  reforçar el paviment.
Nosaltres vam demanar, a més, que es rehabilités una entrada que dóna a Montserrat de Casanovas i es fes una sèrie de millores, en aquella zona,  com un Parc Infantil (no en tenim cap al barri), i que es consolidés un camí que arriba fins a les escoles de dalt del barri.
Se’ns va contestar que de moment no estava previst i que la idea era ajustar-se als tres temes anterioment citats.

No veieu una contradicció voler un parc verd i el projecte que s’està fent actualment?

Nooo, per què ho dius? Fan el que ens van dir que farien lo qual és molt necessari per al parc perquè estava molt deixat.

Jo he vist el projecte de camins i el que volen fer em sembla que està molt allunyat d’una muntanya verda… Al contracomunicat vosaltres comenteu que el parc no es pavimenta, i sí que es pavimenta, amb sauló.

No es pavimenta, es posa sauló, no ciment.

Jo no estic parlant de ciment. A la Guia de Paviments de la web de  l’Ajuntament (concretament a la pàgina 96) diuen que el sauló és un tipus de paviment.

La Plataforma Salvem Tres Turons parla de ciment, i no s’ha posat ciment, no s’ha pavimentat amb ciment.

Això és una de les coses que els hi vull preguntar quan els entrevisti. Pel que jo sé, amb ciment, es va pavimentar unes rampes farà un parell d’anys?

Sí, no recordo exactament quan fa.

Una altra cosa que voldríem aclarir del comunicat és que vosaltres afirmeu que el parc no es reurbanitza.
Exacte, no es reurbanitza.

Però al projecte els camins semblen carrers, es canalitza l’aigua, es pavimenta el terra…
Però no s’urbanitza. [La Montse fa un moviment amb els braços com si representés un edifici].

Que no edifiquin no vol dir que no urbanitzin, crec jo. Etimològicament parlant el significat d’urbanitzar és més ampli.
Sí, és veritat!  De tota manera el Parc és prou gran com per mantenir muntanya i refer camins ja existents des de fa 100 anys dissenyats per Forestier.

No us amoïna que totes aquestes “millores” no generin un efecte gentrificador a la zona?
Bé, aquesta és una apreciació molt subjectiva. I la gentrificació a la Font d’en Fargues ve, també,  amb la gent d’aquí, no només de fora.

Al contracomunicat també parleu de vandalisme.
És un escàndol!! Les obres s’estan pagant amb els impostos de tothom, teus i meus, eh! S’han carregat el tancament dels camins.

Sembla que senyaleu a la Plataforma… Teniu proves d’això? Podrien ser turistes?
Nosaltres no assenyalem a ningú; tampoc als turistes.

En el consell de seguiment de Can Baró una associació va assenyalar una persona de la Plataforma. I aquesta persona ha notat seguiments policials a la nit.
No en sé res, d’això. Estem en contra de criminalitzar a una persona i el nostre ànim no és anar en contra de cap grup.

Vosaltres participeu en el concurs del projecte dels Tres Turons, oi?
Sí, un soci arquitecte de la nostra associació, forma part del jurat per part de la FAVB. Ja es coneix el projecte guanyador.  Millor dit, els tres projectes guanyadors, de tres, que jo sàpiga són grups diferents, un per cada espai.

Hi havia cap persona dels grups dels afectats al jurat?

Que jo sàpiga no. Sé que es tracta d’un concurs que abasta tot el Parc dels Tres Turons, no només d’aquesta petita zona.

Bé, ja anem acabant, ens queda el tema de l’amiant, molt delicat. L’heu tractat a l’AVV?

Sí, a l’AVV vam comentar el perill de la pols que conté l’amiant, no de la peça en si. Abans totes les cases tenien amiant. Els dipòsits d’aigua eren d’amiant. Una altra cosa és que el manipulis, llavors sí que és perillós.

Coneixeu els estudis que parlen de la seva propagació pels mitjans mediambientals (aire, pluja, deteriorament) i la seva afectació?

No som experts en el tema. Recolzem que es faci un estudi seriós sobre l’amiant de la zona i demanem una transparència absoluta en tota la gestió d’aquest problema. Amb el districte es va comentar de tractar-ho amb la Junta de residus.

I ara sí que l’última. Des de Districte us han cridat per formar part de la taula sobre turistització als Tres Turons?
No en sabem res d’això.

 

One comment

  1. M’agradaria que tornes a ser un lloc com jo el recordo quan era petita i anava amb els meus pares sopar a la fresca al merendero i baixabem amb garrafes d’aigua de la font després posa’m una ampolla amb aniçets…l’aigua era molt bona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.