Documental “Comandant Arian”: una història de dones, guerra i llibertat al Kurdistan

Divendres 22 de març, al Casal de Joves del Guinardó

Docmental imprescindible. El grup de memòria històrica de l’Assemblea Social Guinardó-Can Baró, l’Assemblea de Joves “la Rutlla” i el Casal de Joves Girapells us convida el divendres 22 de març a les 19h, al mateix “Girapells”, a la projecció d’aquest documental sobre un aspecte de l’anomenada primera revolució del segle XXI. Hi haurà taquilla inversa. També tindrem taula de debat i sopador.

Sinopsi

En aquesta història sobre l’emancipació i la llibertat en ple front de la guerra de Síria, la comandant Arian, de 30 anys d’edat, guia cap a Kobane a un batalló de dones amb la missió d’alliberar a la població que viu sota el jou del Daésh (ISIS).

Després de l’esclat de la guerra de Síria, un grup de dones de la resistència kurda va formar les YPJ: les Unitats de Defensa de les Dones. Arian, qui sent molt jove havia presenciat el salvatge tracte que rebien les víctimes de la violència sexual, dirigeix una d’aquestes unitats i dedica la seva vida a la derrota del Dáesh. Conforme les YPJ avancen lentament cap al seu objectiu, Arian fa tot el possible perquè les seves companyes descobreixin el veritable sentit de la seva lluita: la llibertat per a la pròxima generació de dones.

Després de conviure durant mesos amb la comandant i les seves tropes, rodant una intimitat sense precedents en la qual s’inclouen crues seqüències de la lenta recuperació de Arian, Sotorra confecciona un fascinant retrat d’una dona embarcada en una missió.

Les Unitats de Defensa de les Dones

Les YPJ, les Unitats de Defensa de les Dones (Yekîneyên Parastina Jin), són una organització militar formada únicament per dones que va ser creada a Síria al març de 2013. La integren desenes de milers de dones de diferents procedències: kurdes, àrabs, assíries, circasianas i voluntàries estrangeres. Aquestes combatents han subvertit els estereotips i rols de gènere tradicionals i representen a la dona com a combatent, com a soldada, com a protectora, com a guerrera: rols associats tradicional i culturalment a la masculinitat.

Les YPJ lideren una revolució que ha situat l’emancipació de les dones com el primer dels seus objectius. Afirmen que per a desmantellar la construcció patriarcal de gèneres i aconseguir la igualtat cal adoptar mesures radicals. Això inclou el dret a l’autodefensa i a l’ús de les armes per a defensar els principis polítics i ideològics. Aquesta línia d’acció pot ser considerada com a «extrema», però la guerra, l’agitació social i les revoltes poden proporcionar a les dones uns espais de reafirmació i de representativitat que en el transcurs de la vida «normal» i civil resultarien inassolibles.

Les YPJ advoquen per un feminisme actiu i progressiu que condueixi a la implementació de la Jineología, la ciència de les dones. La Jineología es basa en el principi que cap societat pot alliberar-se si no es produeix abans l’alliberament de les dones que formen part d’ella. «Jin, jiyan, azadi! Dones, vida, llibertat!».

Comandante Arian – Trailer Oficial from Alba Sotorra Clua on Vimeo.

Més informació:

https://rojavaazadimadrid.org/ Web molt completa. Inclou llibres, per descarregar, i documentals sobre el tema
https://azadiplataforma.wordpress.com/ La pàgina catalana de la plataforma de solidaritat amb el poble kurd
https://www.elsaltodiario.com/salto-de-carro/periferias-vi-rojava-la-primera-revolucion-del-siglo-xxi Resum de deu minuts sobre la revolució a Rojava

2 comments

  1. Bones, som una organització juvenil de Capellades. I estem interessades en mirar aquest documental (comandante arian) de forma col.lectiva, el que passa és que no el trobem per enlloc. Vosaltres tindrieu algun link o pàgina on es pugui visualitzar?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.