Anarquisme a la Cerdanya

Antonio Martín i l’experiència llibertària a Puigcerdà (1936-1937)

Anarquisme a la CerdanyaEl proper divendres 23 a les 19 hores, al casal Mas Guinardó, presentarem el llibre sobre anarquisme a la Cerdanya de l’Agustín Guillamón i l’Antonio Gastón: Nacionalistas contra anarquistas en la Cerdanya (1936-1937). Antonio Martín, la experiencia libertaria de Puigcerdá y el sagrado mito de Bellver.

El llibre tracta d’un dels episodis més controvertits del període revolucionari, però, alhora, també dels més profunds. L’experiència llibertària de Puigcerdà va portar, per primer cop, aigua corrent a les cases, va universalitzar l’educació, va suprimir la prostitució, va socialitzar la distribució d’aliments amb una cooperativa que controlava els preus…

I també, és clar, es va crear molts enemics. Aquest moviment alliberador va ser esclafat aleshores, però avui en dia encara pateix una persecució descarada, especialment personificada en la figura d’Antonio Martín, per una part del món acadèmic i dels mitjans de comunicació convencionals.

Guillamón i Gascón han anat a les fonts primerenques, els arxius, per buscar la veritat més enllà dels mites i les versions adulterades per interessos ideològics o particulars. El resultat de les seves investigacions els ha portat a escriure aquest llibre i presentar un manifest.

Us convidem a reviure aquesta part de la història amagada de la mà dels autors del llibre i reflexionar sobre les manipulacions de la Història el divendres 23 de novembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.