Hotels al Guinardó

Welcome dear tourists to the neighborhood of Guinardó !!!

Si no ens afanyem, és molt possible que d’aquí no res ens trobem aglomeracions de japonesos als nostres carrers i comentaris a les guies turístiques dient que el Guinardó és «blessed with magnificent views of the city of Barcelona, as well as beautiful parks» i que parlin de la nostra «géographie privilégiée avec de nombreuses options de transport public pour que vous arriviez facilement et commodément au point de destination choisi de la ville». Ja coneixem la història: és el que ha passat amb les bateries del parc del Guinardó.

En efecte, un dels punts forts del Guinardó per esdevenir una important localització turística és la seva situació a la ciutat: el barri es troba a 15 minuts del centre; a 30 minuts de les platges; a 10 minuts de la Sagrada Família… Per una persona que viu a una metròpoli com Londres o París, això no és res.

Però què més podríem oferir als turistes perquè gaudissin del nostre barri?

La resposta no és complicada: bons equipaments d’hoteleria. Justament, sota el parc que s’està fent de Pla i Armengol (també conegut com Ravetllat-Pla), hi ha un espai que té una qualificació1 que permetria als seus propietaris de construir un hotel. Es troba a les actuals instal·lacions de Sorigué, a la Ronda del Mig, prop d’on ha d’anar la línia 9. Casualment, Sorigué és una empresa que té bastants interessos al sector turístic2. Casualment, aquesta empresa ha estat l’adjudicatària de les obres d’arranjament de l’àmbit del parc Pla i Armengol3.

D’altra banda, recordem que el Pla Especial Urbanístic d’Allotjament Turístic (PEUAT), signat l’any 2017, regula la implantació d’establiments d’allotjament turístic a Barcelona, i per fer-ho divideix la ciutat en quatre zones segons el grau de concentració turística. El Guinardó es troba a la zona 3, la qual cosa significa que es permet construir nous establiments turístics i ampliar els existents, cosa que ja no és possible a les zones 1 i 2 (Eixample, Ciutat Vella, Sants, Gràcia). Així com es pretén que hi hagi un estancament del turisme als barris més massificats, també està previst que el turisme s’escampi per tota la ciutat.

Hem de felicitar-nos perquè, com afirmen molts defensors del sector, l’hotel portarà feina a la gent del barri i dels entorns? Sí, si no ens importa treballar mil hores per salaris ínfims i en condicions molt precàries, com és habitual quan s’externalitzen les feines. Recordem les denúncies i les reivindicacions de les cambreres de pis, o Kellys.

D’altra banda, és evident que l’arribada del turisme al Guinardó repercutirà en el nombre d’habitatges disponibles per l’ús de la gent del barri. Aquesta situació possiblement es veurà agreujada per l’arribada al districte de gent d’altres zones de Barcelona que estan sent expulsades dels seus barris com a conseqüència d’uns lloguers que estan pujant de forma descontrolada. I no oblidem que al Guinardó el preu del lloguer encara està per sota de la mitjana de lloguer a Barcelona.

Hem començat afirmant que ens hem d’afanyar per engegar la nostra lluita contra la turistificació del Guinardó. No volem seguir l’exemple del que ha passat a barris com Gràcia, on, malgrat l’oposició veïnal, s’ha obert un hotel a la plaça del Sol4, o al carrer Rec Comtal del Casc Antic, on s’ha fet paleses algunes irregularitats administratives a la construcció d’un hotel de Núñez i Navarro. I ja no hi ha res a fer5. Per això, hem de saber amb què ens podem enfrontar: amb la cobdícia del sector hoteler, però també amb la política dels fets consumats. A la plataforma Salvem les Drassanes, que ja fa alguns anys que lluita perquè no es construeixi un hotel en aquesta zona, ho tenen clar i critiquen la «falta de transparencia flagrante» dels serveis d’Urbanisme de l’Ajuntament6.

Ho tenim igual de clar nosaltres? I a les diverses associacions que hi ha al barri? Creiem que no.

  1. El març del 2003 l’Ajuntament va aprovar la modificació provisional del Pla General Metropolità, que és per la reordenació de la zona d’equipaments de Torrent de Melis (Ravetllat-Pla)
  2. Rehabilitación del edificio Sito de calle Aragón de Barcelona para cambiarlo a Hotel de 4 Estrellas.
  3. Constraula adjudicatària de les obres d’arranjament de l’àmbit del Mas Ravetllat
  4. La inauguración de la “Casa del Sol” en Gràcia como ejemplo de deslocalización turística
  5. El fiscal veu irregularitats en l’hotel de Núñez al Rec Comtal
  6. Vecinos de Drassanes, en Barcelona, llevan el hotel a la OAC y la Síndica al ver posibles irregularidades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.