Mujeres Libres

Mujeres Libres al Guinardó

Després de la presentació del Grup de Memòria Històrica i de la Col·lecció Històries del Raval, el proper acte, previst per l’1 de març, recordarà el pas de Concha Liaño, una de les principals impulsores de Mujeres Libres, pel nostre barri.

El passat dijous 18 de gener vam tenir el plaer de presentar al nostre local dos esdeveniments que per nosaltres tenen especial rellevància.

Per una part, l’Elsa Plaza i el Miquel Vallès ens van parlar sobre la Col·lecció d’Històries del Raval, unes obres claus per entendre la memòria històrica des de la crònica urbana. Les publiquen els companys de l’Assemblea del Raval i les distribueix El Lokal, i de moment són un seguit de cinc llibres. L’Elsa i el Miquel ens van fer cinc cèntims de cada una d’elles, traçant alhora una línia d’argumentació històrica que va des dels principis de la industrialització, passant per la consegüent organització obrera i les seves lluites i tot acabant a les darreres transformacions urbanístiques que ha patit aquest districte del centre de la ciutat.

Mujeres LibresAl mateix temps, també vam donar a conèixer el nou grup de Memòria Històrica del Guinardó. Hem cregut important donar una empenta a temes sobre la història més social, allunyats de la veritat oficial i academicista. Recuperar el patrimoni memorialístic de les persones o col·lectius perseguits, represaliats i injustament oblidats de la nostra història. Per tot això un grup de gent de l’Assemblea Social i l’Associació de Veïnes i Veïns Joan Maragall hem creat la vocalia de Memòria Històrica a la nostra associació i us convidem que us apropeu i proposeu temes o accions per donar contingut i continuïtat a aquesta nova vocalia.

De moment estem molt contents de la reacció del veïnat: es van apropar ben bé una trentena de persones que van participar al llarg de tota la sessió.

Mujeres LibresPerò com la idea és no aturar-nos, ja estem preparant la següent fita, i serà sobre l’organització Mujeres Libres. Aquest grup, format el 1936 i que només va tenir tres anys de vida, es va dedicar a difondre l’alliberament de les dones en tots els seus vessants. Aprofitarem aquest acte per donar rellevància a la figura d’una de les seves principals impulsores, la Concha Liaño, veïna del barri durant el període republicà. I per amanir tot el programa comptarem amb la presència de la Sònia Turón, de la Fundació Anselmo Lorenzo i secretària confederal de cultura de la CNT.

Així que us esperem el dijous 1 de març a les 19 h a la seu de l’Associació.

Petita bibliografia

  • Mujeres Libres. El anarquismo y la lucha por la emancipación de las mujeres de Martha A. Ackelsberg. Barcelona: Virus editorial, 1999.
  • Rojas: las mujeres republicanas en la Guerra Civil española de Mary Nash. Madrid: Taurus, 1999.
  • Pioneras y revolucionarias. Mujeres durante la República, la Guerra Civil y el Franquismo de Eulàlia Vega. Barcelona: Icaria editorial, 2010.

Documentals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.