Mujeres Libres

Mujeres Libres al barri

Aquest proper dijous 1 de març, per fer bullir l’olla abans de la Vaga Feminista del 8 de març, xerrarem sobre Mujeres Libres amb Sònia Turon, a les 19h al local de l’Associació de Veïnes

Ens apropem cap a la Vaga Feminista del 8 de març i, des del Grup de Memòria Històrica del Guinardó, no hem trobat millor manera per fer bullir l’olla que muntar un homenatge a l’agrupació “Mujeres Libres”.

Aquest grup, format el 1936 i que només va tenir tres anys de vida, va plantejar, com diu Mary Nash, per primera vegada a Espanya i a Catalunya, la problemàtica de la dona des d’una perspectiva de classe: és a dir l’alliberament femení des de la perspectiva de la classe obrera, que podem denominar feminisme proletari en contraposició als moviments feministes de caràcter burgès.

Mujeres Libres s’identificava amb l’ideal revolucionari anarquista i, per tant, amb les seves aspiracions d’establir una societat en la qual existís una igualtat autèntica de drets i deures entre els sexes i el sistema social de la qual es basés en el comunisme llibertari.

També aprofitarem aquest acte per donar rellevància a la figura d’una de les seves principals impulsores, la Concha Liaño, veïna del barri durant el període republicà. I per amanir tot el programa comptarem amb la presència de la Sònia Turon, de la Fundació Anselmo Lorenzo i secretària confederal de cultura de la CNT.

Mujeres Libres