D’això se’n pot dir millorar la xarxa d’autobusos?

La línia H6 deixa de circular per l’Avinguda Mare de Déu de Montserrat, mentre la nova línia D40, que substitueix l’antiga 32, no augmenta la freqüència.

autobusosEl passat mes de juny, els responsables del Districte d’Horta-Guinardó i TMB van presentar el desplegament de la nova xarxa d’autobusos a l’Associació de veïns i veïnes Joan Maragall. Com sol passar, el procés d’elaboració del projecte no ha comptat amb la participació de veïnes i usuàries, i com també sol passar, la presentació de la nova xarxa va acabar sent una mostra de fets consumats i l’habitual resignació del veïnatge. Ens és familiar. Ara ens trobem amb uns canvis que empitjoren el servei i  afecten la qualitat de vida de la part alta del barri.

Per una banda, l’H6 ja no circularà per l’Avinguda Mare de Déu de Montserrat, sinó per la Ronda Guinardó.

autobusos
Al mapa de la nova xarxa d’autobusos s’indica que baixa per Cartagena. Quina confusió!

Per l’altra, el 32 serà substituït pel D40 i no variarà el recorregut. Així, veiem que per l’avinguda Mare de Déu de Montserrat circularà un autobús menys (l’H6), però en contrapartida no s’augmentarà la freqüència de pas del D40 (7 minuts en hora punta). Per acabar-ho d’adobar, la informació que es dóna sobre el recorregut del D40 es contradictòria. En uns plànols diu que baixarà per carrer Cartagena (Mapa oficial) i en altres que enllaçarà amb la Travessera de Dalt per la Font Castellana, tal com feia fins ara el 32 (Recorregut del D40 ) Hem consultat a TMB fa una setmana i no ens han aclarit la confusió.

Entenem que Districte i TMB han tingut molt interès a promocionar la Ronda Guinardó però a canvi no han deixat cap autobús horitzontal a l’avinguda Mare de Déu de Montserrat. Això perjudica clarament el veïnat de la zona alta del Guinardó, especialment la gent gran. Tenint en compte el desnivell que hi ha entre les dues artèries, la gent es trobarà que per agafar el transport públic haurà de fer transbordaments dintre del mateix barri, o bé caminar en una zona amb grans pendents.

Hem desvestit un sant per vestir-ne un altre.

Alhora, també ens preguntem com serà la circulació per la Ronda Guinardó amb l’etern problema del “forat de la vergonya” de davant l’Hospital de Sant Pau. En aquest punt s’emmagatzema maquinària de les obres aturades de la L9. Com bé denuncia des de fa anys l’Associació de Veïns i Veïnes Joan Maragall provoca falta de visibilitat i entorpeix el trànsit a la Ronda.

A aquestes alçades res no ens sorprèn amb TMB, una empresa privada poc transparent que té 163 directius que cobren sous entre 60.000 i 100.000 euros a l’any. Una gestió basada en la reducció de línies de bus (i per tant, de plantilla) només s’entén com part d’una estratègia a fi d’optimitzar guanys a costa d’usuaris i treballadors. Per sort, les reivindicacions veïnals  donen resposta, com la recent el 20 no es toca! viscuda al barri del Congrés i Indians. Ho celebrem.

Davant de tot això, plantegem les següents preguntes als responsables de mobilitat de Districte:

  • Per què no es consulta a usuàries i veïnes, que en el fons som qui vivim i usem el transport públic?
  • Quants transbordaments d’autobús haurem de fer, dins el mateix barri?
  • Encara no us heu adonat que no hi ha cap línia de metro a la zona alta del Guinardó?
  • Per què no hi ha accessibilitat amb un bus del barri a l’Hospital de Sant Pau, sent el nostre hospital de referència?
  • D’això se’n pot dir millorar la xarxa d’autobusos?

One comment

  1. La part alta del Guinardó està quedant feta un desastre… històricament pateix problemes de transport i un agravi comparatiu amb la major part d’altres barris, però el que estan fent amb la “millora” és dramàtic. I, com molt bé dieu a l’article, un canvi que afecta especialment la gent gran o minusvàlida.
    Gràcies per representar la veu de la gent!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.