“M’han suspès la RMI perquè no tinc compte bancari”

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies m’ha comunicat la suspensió de la RMI, de la que sóc titular, per no facilitar-los-hi un número de compte corrent.

caixerHem arribat aquí després de mesos de comunicacions i contra-comunicacions a través de les quals jo sol·licito tenir accés a la prestació malgrat no tenir compte bancari -basant-me en què no existeix l’obligatorietat de subscriure un contracte privat amb una entitat financera i sí una llei que tutela la integritat de cobrament per prestacions tan minses: l’article 26.2 del RD 625/85-, mentre ells m’insten a obrir-ne un per poder cobrar, basant-se en una ordre que regula com la tresoreria ha d’efectuar els pagaments (tant per a grans operacions financeres com per a subsidis de 200 euros).

Que la contractació de serveis bancaris sigui lliure i no la condició obligatòria per accedir a prestacions, subsidi, pensions mínimes és un tema que afecta a moltes persones amb ingressos inferiors al salari mínim (incloent-hi treballadors/es amb contractes precaris), totes obligades a mantenir uns comptes bancaris gens barats, sense dipòsits i a mercè d’abusos i penalitzacions per descoberts.

Existeixen precedents: una sentència favorable del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per defendre la integritat de cobrament (sentència del TSJ Nº 4317/2013) i del Tribunal de Córdoba (Sentencia 375/2011 del Juzgado de lo Social nº 1 de Córdoba).

Ara bé, la Generalitat es reserva el dret d’emetre talons nominals, amb caràcter d’excepcionalitat. Així va efectuar els pagaments de les PIRMI l’agost del 2011, quan va enviar talons als domicilis dels beneficiaris del més mínim dels recursos. Així van causar que els més pobres i els sense llar es quedessin sense cap ingrés.

Se li nota a aquest Govern els interessos de qui tutela.

Patrizia Manzo Apice

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.