STOP CREUERS‭!

La indústria dels creuers és una seriosa lacra per a la ciutat a diferents nivells: tots els problemes provocats per la indústria turística es repeteixen en aquest àmbit, amplificats pel fet de ser una activitat especialment intensiva,‭ ‬produint efectes tant més brutals.

Suposa una amenaça seriosa per a la salut pública,‭ ‬la de les emissions contaminants dels mateixos vaixells.‭ ‬Un sòl creuer consumeix el volum equivalent a‭ ‬12.000‭ ‬cotxes, però de combustibles més barats i tòxics (1)‭ ‬i,‭ ‬a diferència dels automòbils,‭ ‬no estan obligats a filtrar les emissions.‭ A‬questes no cessen quan el vaixell arriba al Port: els creuers mantenen els motors en marxa per obtenir‭ ‬l’enorme quantitat d’electricitat necessària per mantenir en marxa aquestes autèntiques ciutats de vacances (2)‭.

El Port fa cas omís de les demandes socials d’obligar els vaixells a endollar-se a la xarxa elèctrica social, i manté una normativa laxa per tal de ser competitiu, prioritzant els seus interessos privats a la salut pública: s’estan lucrant a costa de la nostra pèrdua de salut (3)‭ ‬i les administracions callen.

A més, es dóna una immensa generació de residus que cal gestionar: els creuers llencen aigües grises i negres al mar,‭ ‬quatre milles endins (4), i‭ ‬es fan cremar‭ ‬la resta a incineradores locals (5), que emeten‭ ‬dioxines‭ ‬amb‭ ‬efectes cancerígens que es queden aquí.

Respecte a la salut dels nostres barris, als més propers al Port‭ ‬(Ciutat Vella, Poble Sec) ‭i ‬a altres zones d’interès turístic o comercial‭ (‬Sagrada Família,‭ ‬Parc Güell,‭ ‬Passeig de Gràcia‭) patim una autèntica invasió turística extra ‬els dies i hores en què el Port descarrega desenes de millars de creueristes.‭ ‬L’espai públic esdevé‭ ‬un autèntic‭ «‬campi qui pugui‭»; ‬el comerç, desnaturalitzat i especialitzat per la pressió turística al llarg dels anys,‭ ‬queda arrasat i‭ ‬la majoria ens amaguem a casa.

Aquesta sobre-població sobtada repercuteix molt negativament en la mobilitat:‭ tota la massa creuerista‬ es trasllada en bus o taxis col·lapsant‭ ‬la ciutat‭ ‬i‭ ‬empitjorant‭ ‬la‭ ja‬ malmesa qualitat de l’aire‭ amb les seves ‬emissions (6).

Però guanya de moment el discurs dels diners.‭ ‬S’afirma que el negoci dels creuers porta riquesa i ocupació a la ciutat i al país.‭ ‬Cosa que‭ ‬no s’ha demostrat i que‭ ‬cal matisar molt o refutar: els creuers són centres d’explotació laboral amb difícil jurisdicció laboral segons la nacionalitat de l’empesa o el vaixell en qüestió. Tampoc oblidem que els creuers usen banderes de conveniència i domiciliació a paradisos fiscals per tal d’estalviar-se impostos.

Malgrat tot,‭ ‬ens diuen,‭ ‬la indústria de creuers enriqueix la ciutat mitjançant l’augment de treball als sectors comercial i de la restauració.‭ Però es tracta de sectors precaris i explotadors, mentre l‬a població dels creuers està molt polaritzada:‭ ‬uns pocs molt rics consumeixen en establiments elitistes de nul·la arribada al gruix de la població mentre molts viatgers modestos viatgen en format‭ ‘‬tot inclòs‭’ i sovint ni tan sols ‬ni canvien diners en moneda local perquè les seves poques consumicions fan part del pack.

En resum es tracta‭ ‬d’una indústria molt profitosa per als grans interessos:‭ ‬si l’any‭ ‬2.000‭ ‬Barcelona rebia‭ ‬0‭’‬6‭ ‬milions, aquest any n’espera‭ ‬2‭’‬6‭ ‬milions.

El Port de Barcelona‭ és‬ en realitat un conglomerat de ports (9), un territori portuari entre els rius Besòs i Llobregat que els últims anys ha construït una superfície més gran que el centre històric de Barcelona dins una lògica de creixement‭ “‬ad infinitum‭”, sota una gestió opaca i interessada. Exigim una reflexió metropolitana i una t‬ransformació de les activitats portuàries, de la relació de la ciutat amb el mar, mitjançant la recuperació del‭ ‬Port Vell com a veritable port urbà i ciutadà sota control democràtic, revertint la vergonyosa dinàmica de privatització de les polítiques públiques: remunicipalització del Port Vell ja!

Igualment, i en total consonància amb la nostra demanda general de decreixement turístic, exigim al Port de Barcelona que limiti el trànsit de creuers a la ciutat, que posi també la infraestructura necessària per a l’alimentació d’energia mitjançant la xarxa elèctrica local i obligui a tancar els motors al port, que imposi normatives dures sobre tractament de residus, que només treballi amb empreses amb un estàndards laborals iguals als locals.

Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible

(1) el fueloil pesat conté‭ ‬3.500‭ ‬vegades més sofre que el dièsel
(2) estem parlant de concentracions inadmissibles en terra ferma, de 150‭ ‬i‭ ‬200‭ ‬vegades més alts que en un carrer transitat,‭ o de 25 vegades més alts que a la tan contaminada Avinguda Meridiana de Barcelona
(3) ens referim a micro-partícules PM10‭ ‬i‭ ‬PM2,5,‭ ‬particularment nocives pel seu minúscul diàmetre, que fa que puguin arribar a tots els òrgans‭ ‬a‭ ‬través de la sang provocant greus malalties que afecten especialment a qui treballa al port o viu a prop
‭(4) es produeix fins a 80.000 m3 (equivalent a un edifici de 6 pisos d’alçada) de residus l’any
‭(5) uns 8 milions de litres d’aigües procedents de neteja dels vaixells i higiene de passatgers l’any
(6) de NO2‭ ‬i ozó, causants de‭ ‬3.500‭ ‬morts‭ ‬suplementaries‭ ‬a l’Àrea Metropolitana de Barcelona‭ ‬a causa del trànsit
(7) parlem de jornades d’entre‭ ‬12‭ ‬i‭ ‬18‭ ‬hores,‭ ‬7‭ ‬dies la setmana i durant temporades de fins a‭ ‬9‭ ‬mesos,‭ ‬per sous molt pobres‭ (‬hem trobat casos de treballadores de neteja pagades‭ ‬300€‭ ‬el mes‭) ‬que fan que finalment hagin de viure de les propines dels viatgers
(8) Barcelona és el primer port de creuers de Europa en volum de viatgers i el sisè  de tot el món, només per darrere‭ d‬e tres a Florida‭ (‬bressol de la indústria creuerista‭)‬,‭ ‬un a Bahames i‭ ‬un altre al Mèxic
‭(9) port energètic, terminal de cotxes, de contenidors, de creuers, el Port Vell en contacte directe amb la ciutat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.