PER UNA CULTURA DE LA PAU

A la Cultura de la Pau, de la concòrdia s’arriba lluitant, estant al costat dels que es rebel·len contra les injustícies, contra les indignitats que pateixen les persones, sent a prop dels que pugnen per aconseguir llibertats, el benestar dels pobles, el seu progrés…

Vivim en un segle a on la violència del poder econòmic és omnipresent. Arriba a tot arreu: mitjans de comunicació, sistema legislatiu. Imposa lleis a nivell mundial (TTIP), globalitza pèrdues financeres, s’apodera dels beneficis, i continua amb la carrera armamentística… Per això, ara més que mai, necessitem una ciutadania activa, no-violenta amb objectius i fites a curt i llarg termini.

L’ICIP (Institut català internacional per la Pau) ha creat col·leccions de llibres, en col·laboració amb editorials catalanes, adreçades a difondre la cultura de la pau i a fomentar la sensibilització i formació ciutadana. Us presentem llibres que pretenen estimular la reflexió i l’acció., així com llibres de denúncies, i algun relat sobre la guerra.

CONSTRUCCIÓ DE PAU REFLEXIVA
Autors: Lederach, J.P., Neufeldt, R & Culbertson, H.
Publicació de l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau)El llibre explora les connexions entre l’aprenentatge i la pràctica eficaç de construcció de pau; les consideracions ètiques respecte al monitoratge, l’avaluació i l’aprenentatge; el tipus de canvi que promou la pràctica de la construcció de pau; la planificació per al canvi a llarg termini…
LA NO VIOLÈNCIA EN L’EDUCACIÓ.
La no violencia com a filosofía i com a estrategia.
Autor: Jean-Marie Muller
Ed. Icària
Preu: 15,00 Soci: 14,25 €
Hem d’educar als nens a la no-violència, però per això la primera condició és que l’educació s’inspiri en els principis, les regles i els mètodes de la no-violència.
REPENSAR EN FEMENÍ
Manual per a una pau sostenibleAutora: Agneta Söderberg Jacobson
Ed. ICARIA
Preu: 9,00 € Soci: 8,55 €Aquest manual mostra les connexions entre el desenvolupament sostenible vers la pau i la participació de les dones en els processos de pau i presa de decisions. L’estudi aporta el que hauria de ser un model per a la construcció de pau, un model on la igualtat de gènere constitueixi un instrument indispensable per a la sostenibilitat.
DICCIONARIO DE LA GUERRA, LA PAZ Y EL DESARME.
100 entradas para analizar los conflictos armado se, La Paz y la seguridad.Autors: Jordi Calvo y Alejandro Pozo Marin (Coordinadors)
Ed. Icària Antrazyt. Paz y conflictos
Preu: 26,00€ Soci: 24,70El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha elaborat aquest Diccionari. L’objectiu d’aquesta publicació és realitzar una contribució rigorosa i honesta als estudis sobre la pau i la seguretat aportant una visió compromesa amb la cultura de Pau.
DIPLOMACIAS DE LA PAZ
Negociar con grupos armados.Autor: Vicenç Fisas
Edit. ICARIA Col. Mas Madera.
Preu: 14,00€ Soci: 13,30 €Avui el món viu desconcertat i desorientat respecte a certs tipus de conflicte armat i actes de pur terrorisme. Cal frenar l’expansió i el comportament brutal d’alguns grups armats com l’Estat Islàmic.
El llibre tracta de donar algunes idees sobre la necessària tasca de dialogar, de pactar en els conflictes armats per a eradicar la violència que porten els grups violents dins seu.
EL LIBRO NEGRO DE LA OCUPACIÓN.
Testimonios de soldados israelíes en los Territorios ocupados.
Compilación de Breaking the silenceEditorial: El Viejo Topo
Perú: 24,00 € Soci: 22,80 €145 testimonis de militars israelians , homes i dones, jefes, oficiales i soldats rasos que han executat acciones de guerra a Cisjordania i Gaza.
L’organitzacióBreaking the Silence, que ha fet aquesta recopilació, considera que cal explicar la veritat sobre la política israeliana en els Territoris Ocupats.
És una denúncia i una exigència perquè es rendeixin comptes sobre les accions militars portades a terme en aquests Territoris.
LA BOMBAAutor: Howard Zinn
Ed. Hiru
Perú: 10,00 € Soci: 9,50€Aquest petit llibre, només 95 pàgines, va ser publicat en el 65è aniversari del bombardeig d’Hiroshima i va ser l’últim llibre que va publicar l’autor.

Una mirada breu, però contundent, sobre la guerra i els seus responsables.

LA GUERRA “BUENA”
Una historia oral de la segunda guerra mundialAutor: Studs Terkel
Traducció Lucía Barahona
Ed. capitán Swing.
Preu: 29,00 € Soci: 27,55€En què consisteix la historia oral? Doncs el que va fer en Terkel. Fer gravacions. Ell va reivindicar els records i la memòria de la gent com a part de la història. Fer un tipus de relat que abastés a tothom. Va preguntar, a les dones, a les poblacions més humils o a les minories racials, persones que sovint quedaven excloses de les preguntes. Va mostrar que les fonts orals, i no només les escrites, mereixien un protagonisme.
LA SOCIEDAD NOVIOLENTA
Converses amb Pepe Beunza.
Autor: Pere Ortega
Ed. ICÀRIA
Preu: 14,00 € Soci: 13,30 €L´obra permet fer dues lectures: una es la història personal de Pepe Beunza que il·lustra l´objecció de consciència, part poc coneguda de la lluita contra la dictadura militar; l´altra és la del concepte polític de la no-violència, insòlit en aquells anys però que s´ha anat obrint camí i avui és àmpliament assumit per una bona part de la societat espanyola, com ha mostrat de forma palpable el moviment juvenil del 15-M.
L’AUTOGOVERN DE L’ÍNDIA
Col·lecció Clàssics de la Pau i de la no-violència.Autor M.K.Gandhi
Ed. ANGLE.
Preu: 16,00 € Soci: 15,20€En aquest llibre Gandhi planteja el seu propi programa polític per transformar l’Índia basat en la recerca de la independència o autogovern individual i nacional des de la no-violència . Inspirat en les idees pacifistes de Lev Tolstoi, el llibre va guanyar ressò a l’Índia en paral·lel amb la seva influencia en la vida política i en el procés d’independència del país.
LLIBERTAT SENSE POR I ALTRES ESCRITSAutora: Aung San Suu Kyi
Ed. ANGLE
Preu: 18,00€ Soci: 17,10€Els escrits de la Premi Nobel per la Pau Aung San Suu Kyi mostren les grans esperances i les pors del poble birmà mentre va estar sotmès a una dictadura militar al llarg de quasi cinquanta anys (1.962-2011). Expressen el seu convenciment que la llibertat i la democràcia reals no seran possibles a Myanmar sense la cooperació internacional.
NO VIOLENCIA
“25 lecciones sobre una idea peligrosa”Autor: Mark Kurlansky
Ed. Debate
Preu: 19,89 Soci: 19,00L’autor analitza la historia del món i a partir de grans victòries, com la de Gandhi a l’India o la resistència d’Europa de l’Est front als Soviètics, i ens ofereix vint-i-cinc lliçons útils pel canvi.
El Dalai Lama va dir: “Es mi deseo y mi plegaria que este libro no solo llame la atención de los lectores, sino que también cause un efecto profundo en ellos”.
REFLEXIONS SOBRE LA GUERRA

Autora: Simone Weil
Libélula Verde Ediciones
Preu: 5,00 € Soci: 4,75€

Simone Weil va ser moltes coses, jueva, cristiana, llibertària, pacifista, obrera, lluitadora. Una dona a la qual li va tocar viure en un temps d’odi i violència. Mentre ella parlava d’ideals d’amor i justícia social, el món es consumia enmig de la II Guerra Mundial.

Aquest llibret, de 50 pàgines, incloueix: ‘Un petit tast biográfic sobre Simone Weil”, “Reflexions sobre la guerra (1933)”, “Carta a Gerorge Bernanos (1938)” i un “Epilèg”. Lectures breu però intenses.

RELATS DE SEBASTOPOLAutor: Leon Tolstoi
E. Gredos
Preu: 19,95 Soci: 18,95 €Tolstoi va participar com a oficial en aquesta batalla. Mesos després va escriure el llibre. Tres relats escrits de manera separada. No parla de les grans gestes, sinó que explica la vida diària de la guerra i les seves conseqüències. Descriu els combats com un caos incomprensible, a on uns soldats, valents decidits, malgrat que saben que moriran, lluiten, van amunt i avall, avançen dins d’un desordre en el que costa saber què passa, qui guanya.
El llibre tracta d’entendre-ho, mitjançant un diàleg interior dels personatges: “la gente no acepta ésas terribles conclusiones por un titulo, una cruz o una sèrie de amenazas: tiene que haber otra razón sublime e inductora… el amor a la patria”.
SOBRE LA VIOLENCIA
Col·lecció clàssics de la pau i de la no violencia.
Autora: Hannah Arendt
Ed. Alianza Editorial
Preu: 9,90 Soci: 9,40
L’autora és una de les pensadores polítiques més influents del segle passat. D’origen jueu va fugir d’Alemanya. Emigrà als Estats Units i allà exercí de professora.
Els experiments totalitaris del segle XX van ampliar els límits i els usos de la violència a una escala i a una intensitat inèdites dins la història de la humanitat. És en aquest context on cal enquadrar aquest llibre, que des d’una perspectiva històrica reexamina les relacions entre guerra i política, violència i poder. Diu que la violència del segle XX està lligada a l’abast magnificador de la destrucció que proporciona la tecnologia.
VERDADES SILENCIADAS. LA JUSTICIA TRANSICIONAL Y EL RETO DE LAS COMISIONES DE LA VERDADAutora: Priscilla B, Hayner
Ed. Bellaterra. Col·lecció Pau i Seguretat.
Preu: 25,00 € Soci: 23,75 €Aquest llibre és realista davant les dificultats i obstacles que presenta la implementació del derecho a la verdad, però de cap manera justifica ni l’oblit ni la negació ni la impunitat.
És una obra imprescindible sobre la justícia transicional que es va constituir fa uns anys com a imperatiu ètic en front als crims contra els drets humans.
VIOLENCIA SEXUAL Y CONFLICTOS ARMADOSAutora : Janie L. Leatherman
Ed. Bellaterra Col·lecció “Paz y Seguridad” . Vol. 6.
Preu: 15,00 € Soci: 14,25 €La violència sexual té una llarga història dins dels conflictes armats i encara segueix sent un dels crims més brutals que es fan en aquestes confrontacions.
El llibre és una contribución muy destacada al análisis de esta grave violación de les derechos humanos, sexuales y reproductivos de las mujeres en los conflictos armados contemporáneos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.