Carta Oberta a l’Alcaldessa: sobre el concurs públic del bar del Mas Guinardó

Carta Oberta a l’Alcaldessa: sobre el concurs públic del bar del Mas Guinardó (PDF per imprimir)

Benvolguda Alcaldessa,

Ens adrecem a vostè per demanar-li que escolti les nostres observacions en referència al concurs per l’explotació i dinamització del bar-cafeteria del Casal d’Entitats Mas Guinardó. Actualment, aquest concurs està en vies de resolució però, des del primer dia ha estat envoltat d’una polèmica que ha anat creixent a mesura que avançava, tot malmetent la imatge de l’Administració.

Com bé sap, el Casal d’Entitats Mas Guinardó és un equipament històric del barri (una antiga masia del segle XVII) i un referent per la seva vida social, cultural i associativa. Des de la seva reforma i posada en funcionament com a Casal d’Entitats l’any 2011, diversos col·lectius denuncien les irregularitats, l’opacitat i les mancances en participació i democràcia interna de tot l’equipament. L’entrada del seu govern va ser rebuda amb optimisme i va fer créixer les expectatives d’aconseguir un canvi de model de gestió realment obert, transparent i participatiu; un equipament gestionat per i per a les persones que l’utilitzen.

L’equip de Districte va escoltar el descontentament i ha iniciat un procés de canvi per millorar-ne el seu Pla d’Usos. En aquest sentit, també s’ha escoltat la voluntat de que el bar-cafeteria no sigui només un bar, sinó un autèntic punt de trobada i socialització. El bar-cafeteria és per tant una peça clau del canvi que el barri i Districte estan buscant.

Malauradament, i no obstant les expectatives dipositades, el global del concurs ha anat acompanyat de retards i anomalies poc justificats. El concurs ha estat paralitzat 9 mesos, romanent el bar tancat 6 mesos i deixant els veïns sense servei. Tot això, ha generat un clima d’incertesa i confusió.

En primer lloc, l’endarreriment de la publicació del concurs ha anat acompanyat de repetides actualitzacions dels terminis i de justificacions sovint contradictòries. Tot i que se’ns assegurava que el Plec estava redactat pels serveis tècnics des d’abril de 2016, Districte s’excusava dient que l’endarreriment era a causa de l’elaboració d’un nou marc de contractació a tota la ciutat.

En segon lloc, el concurs s’ha publicat per tràmit d’urgència, una circumstància poc justificada tenint en compte el retard de la publicació.

En tercer lloc, i potser la decepció més gran; malgrat les expectatives creades, el nou Plec empitjora substancialment les condicions de l’anterior (definint el servei de manera deficient i reduint el concurs a una mera subhasta) i, a més, no recull cap dels criteris de Contractació Pública Social que el govern ha publicitat.

En quart lloc, durant l’acte públic d’obertura de sobres el passat 8 de febrer es va produir un fet sense precedents. Davant d’una vintena de testimonis, es van llegir les propostes tècniques i econòmiques subjectes a criteris automàtics de puntuació. Dos dies després, es publicava l’acta on es rectificava una de les ofertes llegides durant l’acte argumentant un error humà, passant a guanyar un concursant (4t classificat) que no estava present a l’acte. A l’acta esmentada no s’aclareixen les circumstàncies en què la detecció d’aquest error va tenir lloc (en quin moment, lloc i en presència de quines persones); un fet que ja s’ha demanat que s’aclareixi sense cap resposta formal per part de la Mesa de Contractació.

Finalment, i en el context del renou causat al barri durant els darrers dies, un testimoni de total confiança ens ha fet saber que el passat mes de setembre el Sr. Eduard Vicente, Gerent del Districte i President de la Mesa de Contractació, li va expressar la seva aversió envers un dels projectes que s’acabaria presentant al concurs. Ho va fer emetent un judici ideològic, tot titllant l’empresa de “colla de hippies”.

Deixant de banda les imperfeccions procedimentals de les darreres hores, i amb la convicció que se n’aclariran aviat les circumstàncies, considerem que a hores d’ara aquest concurs ja queda, per tots els motius exposats, molt lluny de les expectatives que s’hi havien posat. El retard no justificat de la publicació, la tramitació d’urgència no degudament motivada, la decebedora manca de criteris socials al Plec i, finalment, l’anomalia sense precedents en el tram final del concurs, posen en entredit la transparència d’aquest concurs i l’eficàcia de l’Administració.

Confiem plenament que vostè sabrà valorar la situació en tot el seu conjunt i que prendrà les mesures oportunes per tal de solucionar aquesta situació.

Amb tot l’afecte,

Veïnes i veïns del Guinardó

3 comments

  1. Soc del barri vehi de Can Baro i ocasionalmen he utilisat els seveis de Bar del Mas Guinardo. Sempre m,han semblat correctes. Ignoro si el equip anterior es proposaba renovar pero si es aixi tindria que tenir preferencia sobre altres solicituts.

  2. Demano un aclariment sobre el concurs del Mas Guinardó. La gestió transparent és l’obligació de l’administració pública, no cal recordar q són els diners de tots i totes i tota persona ciutadana té dret a conèixer els procediments publics aixi com a participar-hi amb el mateix peu d’igualtat i equitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.